Oamenii de știință din domeniul IT trebuie să exploreze modul în care copiii pot să rămână în siguranță și să-și păstreze intimitatea în timp ce se angajează în „Internetul obiectelor”.

Preocupările legate de nivelurile de alfabetizare în rândul tinerilor și cerințele viitoarelor economii au condus la programe inovatoare destinate să încurajeze mai mulți copii să exploreze și să programeze dispozitive conectate.

Schemele pentru a asigura generațiile viitoare de inovatori digitali includ crearea unui microcontroler BBC Micro:Bit cu senzori încorporați, cum ar fi busola și accelerometrul, conectivitatea Bluetooth și pinii care îi permit să fie conectați la senzori externi și alte dispozitive .

Dezvoltatorii Micro:Bit au avut o abordare etică considerată foarte importantă pentru dezvoltarea dispozitivului lor – restrângerea intenționată a unor funcții, cum ar fi dezactivarea conectivității la Internet, restricționarea comunicațiilor radio și consolidarea securității în jurul altora, cum ar fi împerecherea prin Bluetooth.

Cu toate acestea, deoarece multe alte dispozitive actuale și potențial viitoare se pot conecta la Internet, cercetătorii sunt dornici să afle mai multe despre modul în care așa-numitele dispozitive IoT pot afecta intimitatea și securitatea tinerilor.

Lucrand impreuna cu partenerii de la NSPCC, Family Online Safety Institute si Fundatia Micro:Bit, cercetatorii de la Universitatea Lancaster, inclusiv oamenii de stiinta implicati in dezvoltarea software-ului de operare pentru BBC Micro:Bit, vor explora aceste aspecte ca parte a unui proiect de un an „Protectia Copiii in Internetul obiectelor”. Proiectul a fost finanțat de Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Fizice (EPSRC) prin Centrul PETRAS IoT.

Lucrand cu grupuri de copii pentru a afla modalitatile de utilizare a dispozitivelor IoT si apoi a lucra cu experti in protectia copilului, cercetarea vizeaza:

  • Descoperirea provocărilor legate de confidențialitate și securitate generate de copiii care utilizează dispozitive IoT
  • Ce considerații de proiectare și programare sunt necesare pentru a oferi o protecție mai mare
  • Ce îndrumări și sfaturi sunt necesare pentru copii, familiile lor și profesorii pentru programarea dispozitivelor IoT

Dr. Bran Knowles, lector la Universitatea Lancaster in domeniul IT si cercetator principal, a declarat: „Pentru ca vrem ca generatiile viitoare sa aiba o cunostinte IT si sa aiba o gama mai buna de abilitati de programare de baza, copiii sunt incurajati sa interacționeze cu dispozitive programabile, si care au funcții care le impune conectarea la Internet. Cu toate acestea, acest lucru ar putea provoca îngrijorări în privința confidențialității și securității copiilor care utilizează aceste dispozitive.”

„Prin colaborarea strânsă cu experții în domeniul protecției copilului, această cercetare va contribui la o înțelegere mult mai bogată a implicațiilor potențiale care ar putea apărea în cazul copiilor și IoT.

„În plus, vom explora și modul în care Micro:Bit, conceput ca un instrument educațional, poate fi folosit pentru a învăța copiii cum să se angajeze în siguranță cu dispozitivele IoT”.

Dispozitivele Micro: it vor fi un punct cheie al proiectului, iar instrumentul educațional va ajuta la elucidarea implicațiilor mai largi asociate copiilor și a tuturor dispozitivelor programabile IoT.

Gareth James, șeful educației și strategiei la Fundația Micro:Bit, a declarat: „Elevii trebuie să se pregătească astăzi pentru o mare varietate de opțiuni de carieră și provocări viitoare. Conectivitate înseamnă că mulți oameni vor putea lucra ori pot crea afaceri oriunde Adaptabilitatea este vitală – 65% din copiii de astăzi vor avea nevoie de abilități pentru locuri de muncă care încă nu există și, in medie, va lucra în șase roluri diferite de locuri de muncă, care acoperă șase companii diferite în viața profesională.

„Există o cerere masivă de competențe și abilități digitale, prin urmare, este vital ca studenții să fie abilitați digital. Putem să susținem acest lucru prin asigurarea unei cercetări eficiente acum, pentru a proteja confidențialitatea și securitatea și siguranța tinerilor „.

„Prin abordarea preocupărilor legate de siguranța și securitatea copiilor cu dispozitivele IoT ca pe un pas primordial în procesul lor, Micro:Bit stabilește un exemplu pozitiv de construire a confidențialității prin design în dispozitive conectate”, a declarat Stephen Balkam, Director General al FOSI . „În lucrarea noastră recentă și cel mai nou studiu de cercetare, FOSI a observat o creștere atât a gradului de conștientizare cât și a preocupării părinților față de utilizarea de către copii a jucăriilor inteligente, a dispozitivelor și a articolelor de uzură.

Aceasta abordare este direct in conformitate cu multe dintre recomandarile facute de experti in acest domeniu de crestere de interes, si va permite parintilor sa se simta mai confortabil permite copiilor lor sa profite de toate beneficiile pe care aceasta tehnologie poate oferi.

Andy Burrows, șeful asociat al NSPCC Online pentru Securitatea Copilului, a declarat: „Acest proiect inovator va ajuta la înțelegerea modului în care vor fi folosite dispozitivele internet de către tineri, cunoștințele de care avem nevoie foarte mult în lumea online actuală.

„Pe măsură ce un număr tot mai mare de copii încep să folosească jucării conectate la internet și dispozitive de uz casnic conectate la internet, este esențial să înțelegem mai bine implicațiile pentru siguranța copiilor.

„Această cercetare va construi înțelegerea noastră privind implicațiile privind viața privată, securitate și siguranță pentru copii, părinți și factorii de decizie politică și suntem încântați să putem să o susținem”.

###

Centrul de Cercetare pentru Internetul Huburilor PETRAS este un consorțiu format din nouă universități din Marea Britanie, care vor colabora în următorii trei ani pentru a explora problemele critice legate de intimitate, etică, încredere, fiabilitate, acceptabilitate și securitate. Finanțarea Centrului include o sumă de 9,8 milioane de lire sterline de la Consiliul de Cercetare pentru Inginerie și Științe Fizice, care va fi stimulată de contribuțiile partenere la aproximativ 23 milioane de lire sterline în total. Acest proiect se desfășoară și în colaborare cu IoTUK.

Ingineria și științele fizice (EPSRC): Ca principala agenție de finanțare pentru inginerie și științe fizice de cercetare, viziunea noastră este ca Marea Britanie să fie cel mai bun loc în lume pentru cercetare, descoperire și inovație. Investigând 800 milioane de lire sterline pe an în domeniul cercetării și al formării postuniversitare, construim baza de cunoștințe și competențe necesare pentru a aborda provocările științifice și tehnologice cu care se confruntă națiunea. Portofoliul nostru acoperă o gamă largă de domenii, de la tehnologiile de sănătate până la ingineria structurală, producția până la matematică, materialele avansate pentru chimie. Cercetarea pe care o finanțăm are impact în toate sectoarele. Acesta oferă o platformă pentru dezvoltarea economică viitoare în Regatul Unit și îmbunătățiri pentru sănătatea, stilul de viață și cultura tuturor.

Sursa: eurekalert.org