Când auziți numele BBC, probabil vă imaginați documentarele premiate, emisiunile TV și reputația știrilor. Dar un computer? Nu sunt cele mai faimoase creații ale BBC, dar BBC a produs un număr mic de computere ieftine. Ultimul dintre acestea este BBC Micro: bit. Acesta este computerul pe care Grupul de utilizatori Microbit Sri Lanka (Micro: bit SLUG) utilizează pentru a preda informatica elevilor din Sri Lanka.

Ce este BBC Micro:bit?
Este de jumătate din dimensiunea unui card de credit și dispune de un procesor ARM – BBC Micro: bit este un microcontroler. Gândește-te la el ca la un computer similar cu Raspberry Pi sau Arduino. Aceste computere sunt ieftine și permit dezvoltatorilor să creeze cu ușurință dispozitive. Ca urmare a acestor două motive, aceste computere au devenit populare în cercurile educaționale.

Deci, ce anume aduce acest computer mic? Alături de procesor, veți găsi un accelerometru, senzori de magnetometru, Bluetooth, conectivitate USB, două butoane și 25 de lumini LED. Aceste LED-uri pot fi programate pentru o varietate de scopuri. În mod similar, cele două butoane de pe Micro:bit pot fi folosite pentru a executa orice programe pe care le scrieți.

Dar cum scrieți aceste programe? Există mai multe opțiuni disponibile care acceptă o varietate de limbi. Dar una populară aici în Sri Lanka este Editorul de blocuri JavaScript. Dezvoltat ca parte a inițiativei Microsoft MakeCode, aceasta este o platformă care vă permite să creați programe prin asamblarea blocurilor vizuale ale codului JavaScript. Pentru a porni toate acestea, bitul Micro: poate utiliza conectivitate USB sau o baterie externă.

Proiectul Micro: bit a început în 2012, ca parte a programului BBC Computer Literacy. Acesta a fost conceput pentru a încuraja copiii să scrie software-ul și să construiască noi echipamente, în loc să fie consumatori. Ca atare, a fost distribuită la fiecare elev din clasa a 7-a (11 și 12 ani) din Marea Britanie.

Ulterior, BBC a predat viitorul acestui calculator mic la Micro:bit Education Foundation, pe 18 octombrie 2016. Misiunea acestei organizații este simplă: de a crește utilizarea BBC Micro:bit în educație în întreaga lume.

Modul în care Micro:bit introduce programarea în Sri Lanka
Între timp, în Sri Lanka, există o armată de voluntari care călătoresc pe insulă. Misiunea lor este să arate fiecărui copil din Sri Lanka că pot scrie coduri pentru a crea orice, atâta timp cât sunt curioși și pasionați. Instrumentul lor de alegere? Micro: bit!

Condusă de Prabhath Mannapperuma, originile acestei armate de voluntari sunt strâns legate de cea a Fundației Micro:bit. În 2016, Prabath a văzut un articol despre MicroȘbit. Aproape imediat, înțelegea că acest calculator minuscul  va avea un potențial enorm. Așa că s-a adresat Fundației.

Cu toate acestea, Fundația Micro:bit nu a avut planuri de a introduce computerul mic în Asia. Fundația însăși a fost în primele sale zile. Ca atare, s-a concentrat asupra extinderii sale în întreaga Europă. Dar Prabath nu s-a lăsat. El s-a adresat din nou Fundației și a prezentat un plan detaliat de educare a copiilor din Sri Lanka.

De această dată Fundația a fost impresionată și a fost de acord să ofere Prabath cu dispozitive gratuite și materiale de învățare. După ce și-a asigurat sprijinul, a fost o victorie pentru Prabath. Dar el știa că nu putea executa această mare idee a lui pe cont propriu. Așa că a ajuns la doi dintre prietenii săi: Indika Dalugama și Avishka Laknath. El și-a explicat ideea și le-a acceptat să se alăture.

Voluntarii MicroBit SLUG după prima sesiune de conștientizare

Și așa, în noiembrie 2016, sa născut Grupul de utilizatori Micro-bit Sri Lanka. Curând după aceea, au început să-și planifice prima sesiune de conștientizare. După multă dezbatere, au ales o locație și și-au împachetat pungile. Echipa a decis că Sri Lanka ar fi introdus Micro:bit nu în Colombo, ci într-un sat rural îndepărtat.

Și pe 21 ianuarie 2017 au făcut călătoria de 2 ore la Nisala Nenasala în Udubaddawa. După ce au sosit, au introdus Micro:bit la 20 de copii printr-o oră de programare. Până la sfârșitul sesiunii, copiii erau extaziați. Prabath și echipa lui au știut că tocmai au făcut primul pas spre ceva uimitor.

Cercetașii Micro:bit

De la efectuarea acestui prim pas, echipa SLUG a desfășurat peste 30 de sesiuni de sensibilizare. Prin aceste sesiuni, au introdus peste 2000 de elevi în arta informaticii. Mai mult, au distribuit, de asemenea, peste 100 de computere Micro:bit, care au adus rezultate interesante.

Mergând dincolo de primul pas
În aprilie 2017, Fundația Micro:bit a anunțat rezultatele proiectului. Scopul acestei provocări a fost acela de a inspira inventatorii tineri care utilizează platforma. Pentru a fi mai precis, a fost să îi inspirați să găsească soluții pentru a ajuta mamele și îngrijitorii din întreaga lume. Menționați printre câștigători au fost patru idei ale studenților din Sri Lanka, pe care Fundația le-a considerat foarte impresionante.

Ideile prezentate de acești studenți erau simple. Acestea au variat de la un manometru pentru buteliile de gaz la alarmele care au sunat pentru diferite scenarii. Este prea ușor pentru programatorii experimentați, cu toate acestea, nu trebuie să uităm că aceste proiecte au fost realizate de copiii din mediul rural cu doar 4 luni de programare. De asemenea, trebuie remarcat faptul că aceste comunități au acces limitat la tehnologie.

Astfel de fapte nu se realizează doar prin sesiuni de conștientizare. Grupul de utilizatori Micro:bit Sri Lanka găzduiește și o serie de Zile Discovery. Acestea sunt ateliere speciale și hackathon-uri care sunt organizate pentru copiii școlari din raioane. De obicei, aceste zile de descoperire vizează 10-20 de echipe din district. Pe parcursul anului, echipa Micro:bit SLUG a desfășurat Zilele Discovery în 25 de raioane din Sri Lanka.

Platforma Microsoft MakeCode

În plus, echipa SLUG sa angajat, de asemenea, în localizarea resurselor de învățare disponibile pentru studenții săi. Cu alte cuvinte, ei au făcut Microsoft MakeCode disponibil în Sinhala. În mod similar, ei au asistat și Fundația Micro:bit pentru a face conținutul de pe site-ul său disponibil în ambele Sinhala și Tamil.

Voluntarii dedicați
De la introducerea studenților la programele de pregătire a profesorilor, echipa SLUG a fost ocupată în ultimul an. Toate acestea au fost conduse de o armată de voluntari. Astăzi, SLUG are 288 de voluntari din diverse universități și organizații. Acești voluntari sunt răspândiți pe insulă.

Acestea funcționează ca o mașină bine lubrifiată condusă de ambasadorii voluntari SLUG. Acești ambasadori sunt localizați în fiecare din cele 25 de districte de pe insulă. Ori de câte ori SLUG organizează un eveniment, ambasadorii aceștia asamblează voluntarii și se asigură că evenimentul este un succes.

Până acum, majoritatea evenimentelor au avut succes. Iar aceste eforturi nu au trecut neobservate. Recent, li sa oferit un premiu special. Fundația MicroBit a recunoscut SLUG ca fiind primul grup oficial comunitar Micro-bit din lume, datorită inițiativelor sale de introducere a copiilor în programare.

Viitorul Micro:bit în Sri Lanka
Acum un an, Prabath și-a prezentat ideea mare la Fundația Micro:bit. Astăzi, grupul de utilizatori Micro:bit Sri Lanka este o poveste de succes la nivel mondial. Nimeni nu a prevăzut această mică grupă de voluntari să fie atât de reușită. Ca atare, Fundația a lansat două noi grupuri de utilizatori Micro:bit în Canada și Singapore.

Aceste comunități au adoptat un program și au urmat pașii voluntarilor din Sri Lanka. Întrebat despre planurile viitoare ale SLUG, Prabath a spus că vor continua să exploreze noi căi de sensibilizare.

Inutil să spun că grupul de utilizatori Micro-bit Sri Lanka are un drum lung înaintea lor. Dar cu un calculator mic, de dimensiunea unui card de credit, ei sunt hotărâți să creeze o Sri Lanka unde oricine poate folosi tehnologia pentru a crea ceva.

Sursa: readme.lk