Internetul obiectelor (IoT) promite să revoluționeze mai multe sectoare și suntem deja martorii prezenței sale în jurul nostru. Dar această omniprezentă în creștere a IoT vine, de asemenea, cu o amenințare de intimitate și de securitate pentru tineri. În prezent se desfășoară o serie de inovații care vizează în mod specific modul în care copiii pot explora și funcționa cu dispozitive conectate la IoT în timp ce se află în limitele confidențialității.

O astfel de schemă de confidențialitate este crearea BBC Micro:Bit, dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Lancaster. BBC Micro:Bit este un microcontroler care are senzori încorporați, cum ar fi Bluetooth, accelerometru și busolă, care permit conectivitatea cu senzorii dispozitivelor externe. Această abordare etică se axează în primul rând pe restrângerea anumitor funcții, inclusiv pe dezactivarea conectivității la internet, pe blocarea comunicațiilor radio și pe furnizarea de putere în ceea ce privește securitatea legată de împerecherea prin Bluetooth.

Lucrând în colaborare cu NSPCC, dezvoltatorii Micro:Bit își propun să exploreze problemele menționate mai sus prin proiectul lor pe termen lung denumit „Copie de securitate a internetului obiectelor”. Proiectul a câștigat finanțare de la EPSRC prin intermediul Centrului PETRAS IoT.

Există trei obiective principale ale cercetătorilor, și anume: pentru a descoperi provocările potențiale legate de confidențialitate și securitate, în timp ce tinerii utilizează dispozitive IoT, detectează ce instrumente de proiectare și programare sunt necesare pentru o protecție sporită și formulează o îndrumare pentru copii și familiile lor.

Potrivit dr. Bran Knowles, cererea de alfabetizare pe calculator este în creștere radicală în rândul generației viitoare și majoritatea vor avea o gamă mult mai bună de abilități de programare de bază. Prin urmare, echipa sa lucrează în asociere cu experții în domeniul protecției copilului pentru a oferi o bogată cunoaștere a implicațiilor care ar putea apărea odată cu utilizarea sporită a IoT.

Sursa: techyounme.com