După aproape 30.000 de Microbit ce au fost distribuiti până acum, 17 noi paleți au sosit recent în Croația. În cooperare cu Ministerul Științei și Educației și CARNet, microcontrolerele vor fi distribuite tuturor elevilor din clasa a șasea în 85% din școlile care au aplicat în mod voluntar pentru acest proiect important, în 24 noiembrie 2017.

Proiectul introduce programe de calculator în clasele a șasea ale școlilor elementare, dar nu doar ca cursuri de „informatică”, ci ca o activitate interdisciplinară pentru dezvoltarea creativității prin noile tehnologii, a declarat managerul de proiect Nenad Bakic, om de afaceri și filantrop care a lansat întregul proiect.

La depozitul A2B din Zagreb, Bakic a salutat ultima livrare și a prezentat detaliile proiectului. Aproape 38.000 de elevi din clasa a șasea vor folosi în curând microcontrolerele în școală și, de asemenea, le vor duce acasă pentru a programa creativ.
Vorbind cu reporterii, Bakic a spus că „nu ar trebui să așteptăm doar reformele sistemului, ci trebuie să oferim ceea ce este bine”, făcând aluzie la reforma sistemului educațional care nu a fost încă pusă în aplicare. „Scopul este de a elibera creativitatea și de a introduce tehnologia. Ar trebui să facem o națiune de creatori digitali. Acest lucru nu este doar pentru clasele obișnuite de informatică, ci este un proiect de a permite alfabetizarea digitală pentru toată lumea”.

Ministrul Educației și Cercetării, Blazenka Divjak, a participat la eveniment și a ajutat la împachetarea Microbiților. „Acesta este un mod complet nou de predare, care permite multidisciplinaritatea. Elevilor li se dă un instrument valoros pentru învățarea mai multor subiecte. Profesorii au abordat foarte serios acest proiect și sper că își vor transmite entuziasmul elevilor. De aceea, Ministerul este implicat „, a spus Divjak, confirmând că Microbiții vor fi folosiți pentru cel mult opt ​​subiecți, cel puțin pentru moment. Natura, limba germană, educația tehnică, informatica, matematica, muzica, fizica și limba croată sunt subiecte ale căror profesori sunt deja învățați cum să folosească micro: biți în clase.

Ministerul a alocat 4,7 milioane de Kuna (aproximativ 2,8 milioane RON) pentru achiziționarea Microbit, iar ministrul Divjak este convins că impactul proiectului va fi mult mai amplu. Potențialul proiectului a fost deja demonstrat prin cooperarea școlilor cu Institutul Ruder Boskovic și cu companii precum Privredna Banka Zagreb. Utilizarea dispozitivelor este promovată de Fundația Micro:Bit, care este o organizație non-profit care permite copiilor de pe tot globul să fie creativi folosind tehnologie și abilități digitale la școală, la cluburi și acasă.

Micro:biții sunt utilizați în școli din întreaga lume, din Finlanda și Islanda până în Singapore și Sri Lanka. Tinerii dezvoltatori IT au demonstrat ceea ce pot face mici dispozitive și de la senzori de temperatură și lumină până la senzori de mișcare (senzor de accelerație și busolă).

Sursa: total-croatia-news.com